Egy kis hirudo történelem - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Egy kis hirudo történelem

2014.02.27. 15:09 egeszsegestudomany

A piócák gyógyászati felhasználásának komoly múltja van. A nyálmirigyükben termelődő fehérjeszerű anyagnak, a hirudinnak köszönhetően nem véletlen, hogy sokáig a leghatékonyabb népi gyógymódnak tartották. A hirudin a modernkori orvoslásban is páratlan hatóanyagnak számít.

Ugyan a pióca gyógyászati felhasználása 3000 éves múltra tekint vissza, a hirudint, magát a hatóanyagot, azonban csak 1884-ben fedezte fel egy bizonyos John B. Hayraft. Ezt követően már több tudós is úgy érezte, hogy szeretne egyet a hirudin tortából, és a kutatások felgyorsultak.

pioca.jpg

 

A XX. század elejére ennek és a heparin felfedezésének köszönhetően háttérbe szorult az élő állatok használata. Az 50-es években F. Markwardt még mélyebbre ásott a témában, és tovább finomított az addigi ismereteken: megalkotta a tiszta hirudint.

Az 1980-as években sikerült megoldani a hirudin biotechnológiai úton történő előállítását is, amely megalapozta a hirudoterápia modernkori alkalmazását.

A hirudinnak véralvadásgátló, nyirokkeringést élénkítő, immunizáló, érgörcsoldó hatása van.

 

A J Á N L Ó

 

Plerudin® Forte – Orvosi pióca kivonatot tartalmazó krém visszeres, seprűvénás panaszok enyhítésére.

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pióca alternatív hatóanyag visszér seprűvéna természetes gyógymódok értágulat

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr405835387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.