Drogozó gyerekek - Hogyan jutottunk idáig? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Drogozó gyerekek - Hogyan jutottunk idáig?

2012.03.08. 11:16 egeszsegestudomany

Múlt és jelen összefüggései

 
A magyarországi kábítószer fogyasztás komolyabb megindulása a nyolcvanas évek végére tehető. Ekkor, még ha drágán is, de könnyebben hozzáférhetővé váltak az ún. kemény drogok. (heroin, ópiát-származékok, kokain). Azonban a borsos árnak és a nehézkes utánpótlásnak köszönhetően hamar elterjedt a máktea, amit különböző gyógyszerekkel (köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók, altatók) kombináltak a megfelelő hatás elérése érdekében. Akkoriban viszont a drogfogyasztók egy zárt közösséget, szubkultúrát alkottak, ahová nehéz volt bejutni, de sajnos kijutni is. A társadalom mélyen elítélte, sőt megvetette őket, a drogfüggőséget ekkor még nem betegségként kezelték. 
 
A kilencvenes években a már említett kemény drogok mellett megjelentek a „pörgősebb” kábítószerek is – a speed, az extasy, és egyéb amfetamin származékok, valamint népszerűvé vált a marihuána. Ezzel tovább gyűrűzött a probléma, hiszen a komoly drogfüggők mellett megjelent egy másik réteg is, az alkalmi drogfogyasztóké.
Az alkalmi drogfogyasztás veszélyei hamar nyilvánvalóvá váltak, ugyanis a fiatalok egy része már egy más szemszögből tekintett a különböző szerekre. Csak a klasszikus értelemben vett drogozást érezték kockázatosnak, egy-egy hétvégi buli előtt bekapott „bogyót” pedig nem. 
 
A különböző kábítószerek az érintett generáció számára tehát liberálisabb megítélés alá kerültek, amit tovább fokozott az internetes „információbirodalom”, ez utóbbi jelentősen hozzájárult a drogfogyasztási szokások átalakulásához is.
 
A mostanában gyakran emlegetett dizánjer drogok elterjedését pedig semmi sem állíthatta meg. A legkonkrétabb piac van, kereskedő és vevő könnyen egymásra talál. A hangzatos gyűjtőnév egyébként abból ered, hogy az adott szer kémiai szerkezetét folyamatosan változtatják. Így oldják meg, hogy egy betiltott szer újra legálissá váljon.
 
 
MDPV, GHB, szintetikus marihuána és a többiek
 
A dizájner drogokból eredő veszélyek beláthatatlanok. Ennek oka, hogy ezen szerek fogyasztásával és annak következményeivel kapcsolatban még mindig nem rendelkeznek elegendő információval a szakemberek. Így sokszor nagyon nehezen tudnak ellátni egy az ambulanciára bekerülő túladagoltat. A másik ok, hogy folyamatosan újabb és újabb szerek jelennek meg, ami tovább nehezíti a kontrollálhatóságot. A napokban a kormány által már elfogadott C-listától (amely az alapvegyületeket tartalmazza, és nem a szerek megnevezését) sokat várnak a hatóságok, hiszen ennek köszönhetően visszaszorulhatna az internetes drogkereskedelem, azonban a listát még az EU Bizottsággal is jóvá kell hagyatni.
 
A legfontosabb kábítószerezésre utaló jelek:
  • Hirtelen hangulatváltozások, depressziós tünetek
  • Paranoiás, zavart viselkedés, ok nélküli félelem
  • Akadozó, összefüggéstelen vagy lelassult beszéd
  • Izgatottság, tágra nyílt szemek
  • Gyakori orrfolyás
  • Indokolatlan ingerlékenység, agresszív megnyilvánulások
  • Alvás zavarok
  • Étvágytalanság, hirtelen fogyás
  • Sápadtság, beesett arc
  • Különös szagú lehelet vagy testszag
 
Fotó: phogel

Szólj hozzá!

Címkék: egészségvédelem xxi..század

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr644297278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.