Segítség! Meszesek a csigolyáim! - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Segítség! Meszesek a csigolyáim!

2014.10.01. 12:05 egeszsegestudomany

Gyakran hallhatjuk a háziorvos várójában, hogy valaki arra panaszkodik, meszesek a csigolyái. De pontosan mit jelent ez?

Gerincünket mozgásszelvények alkotják, ami két csigolyából, a köztük lévő porckorongból, a hozzá tartozó kisízületekből, szalagokból, és izmokból áll. A porckorongok kopása már meglehetősen fiatalon, 20 éves korban elkezdődik, ezt követően testünk szép lassan elkezdi korrigálni az ebből adódó nem megfelelő működést. Csontkinövések, kis kapcsok, ún. csőrök nőnek két csigolya között, ezt nevezik meszesedésnek. Tágabb értelemben meszesedésen a korral együtt járó kopásos, degeneratív folyamatokat értjük. A meszesedés önmagában nem jár fájdalommal, panasszal, a probléma akkor kezdődik, mikor ezek a kinövések, csőrök nyomni kezdik az ideggyököket vagy a gerincvelőt. Ez szédülést, fájdalmat, érzészavart okozhat.

14886mpj0z0q727.jpg

A leggyakoribb a nyaki gerincszakasz meszesedése, melyet a rossz tartás, az ülőmunka, a terhelés tovább ront.Az első tünetek egyike a nyak merevsége, a mozgás beszűkülése, ennek oka a csontszövet szaporulatokra vezethető vissza, mivel a szervezet így tudja csak újra stabil helyzetbe hozni a mozgásszelvényeket.


A spondilózis általában nem jár folyamatos panaszokkal. A fájdalom időről-időre kiújul, majd spontán javulhat is. A fájdalmat, izommerevséget gyógyszerekkel, fizikoterápiával, gyógytornával, gyógyvizes terápiával, izomlazító krémekkel csökkenthetjük. Műtétre csak nagyon ritkán van szükség.


LEXIKONSpondilózis: gyűjtőfogalom, mely a csigolyák közötti kisízületek elváltozásait foglalja magában.Oszteofita: csontosodás, csontszéli kinövés, csontszövet szaporulat.

Illusztráció: renjith krishnan(freedigitalphotos)

EZT AJÁNLJUK!

KOBRALGIN® termékcsalád - A porckopás következményeként fellépő izom- és ízületi fájdalmak csillapítására, a porcok egészségének megőrzésére. 

Szólj hozzá!

Címkék: hát porc nyak ízület reuma derékfájás derék artrózis mozgásszervi panaszok idegek

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr666749833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.