Húsvétolunk! - Avagy mi van a héj alatt? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Húsvétolunk! - Avagy mi van a héj alatt?

2013.03.29. 14:27 egeszsegestudomany

Milyen tojásokat eszünk?

Elsősorban tyúktojást, és esetleg fürjtojást. Vidéken kacsa-, liba- vagy pulykatojást is fogyasztanak. Az utóbbi években a strucctenyésztés elindulásával, már strucctojáshoz is hozzá lehet jutni. Világszinten pedig találkozhatunk teknős-, sirály- vagy emutojással is.

Tápérték

Egy tyúktojásban kb. 180 gramm koleszterin van. Fogyasztását ezért csak mértékkel javasolják.

A tojás azonban tartalmaz a szervezet számára igen értékes anyagokat is, ezért az étkezésből kiiktatni igazi vétek lenne:

Lecitin: az agyban találunk sokat belőle, és az idegsejtek anyagcseréjében játszi fontos szerepet

Kolin: az izmok és mozgatóidegek fontos vegyülete

Lutein: a látást javítja

Vitaminok: A, D, E és B

Ásványi anyagok: foszfor, cink, vas

Beszédes tojások

A tojásokon található számsor sok mindent elárul a tojásról.

Az első számból megtudhatjuk, hogyan tartották az állatot:

0 - biotartás

1 - szabadtartás

2 - istállózott, mélyalmos

Az ezt követő betűjelzés a származási országra utal. Magyarország esetében: HU

Majd a termelő kódja következik.

Tárolás, eltarthatóság

Soha sem igazán világos, hogy meddig áll el a tojás. Vannak különböző házi módszerek a tojás frissességének megállapítására: például, ha sós vízbe tesszük, és lebeg a vízben, akkor már biztosan nem az igazi.

Általában elmondható, hogy az eltarthatósága 3 hét. Nem muszáj hűtőbe tenni, de mindenképpen hűvös helyen tároljuk. Tanácsos hegyes végükkel lefelé a tojástartóba rakni, mert akkor nem tapad a sárgája a légkamrához.

Mennyi tojást együnk?

Normális koleszterinszint esetén heti 3-4 tojás fogyasztása elfogadható.

Fehér vagy barnahéjú?

A nagy titok. Mitől fehér a tojás héja? Amerikában főként ilyen tojások vannak, nálunk viszont nagyon ritka. Talán csak húsvét környékén találjuk meg a boltok polcain, mivel szebben lehet festeni, és ilyenkor megnő rá a kereslet. A tojás héjának színe egyébként a tyúk fajtájától függ, és nem a takarmányozásától, mint azt sokat hiszik.

tojas_Susy Morris.jpg

Fotó: Susy Morris

MINDEN KEDVES OLVASÓNKNAK KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK!

Szólj hozzá!

Címkék: tavasz táplálkozás életmód lexikon

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr645180881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.