Belobbanó ízületek - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Belobbanó ízületek

2013.12.05. 16:27 egeszsegestudomany

Az ízületek, csontok a legtöbbször valamilyen sérülésnek köszönhetően okoznak fájdalmat, a téli csúszós időben pedig igen gyakoriak a mozgásszerveket érintő sérülések. Nem beszélve a téli sportsérülésekről. Egy-egy ilyen esés, elcsúszás akkor igazán kellemetlen, ha olyan területet ér az ütődés, ahol nincsenek védelmet adó izmok, vagy zsírpárnák. Ilyenkor legalább tudjuk, mitől fáj, azonban lehet számos más oka is az ízületi fájdalomnak.

Csontgyulladás (oszteitisz)
Sérülés, zúzódás következtében a csonthártya izgalomba jön és begyulladhat. Nyílt törések esetén fordul elő gyakrabban, ha valamilyen kórokozó fertőzést okoz.

Ízületi ömleny
A beteg ízületben felgyülemlik az ízületi tokban termelődő
savó, ez duzzanatot, fájdalmat okoz.

Artritisz
Az ízület gyulladása. Lehet akut vagy krónikus. Ha a betegség több ízületet is érint, akkor sokízületi gyulladásról, azaz poliartritiszről van szó. Tünete az erős fájdalom, a duzzanat, illetve a magas láz. A gyulladás ráhúzódhat a csontvégeket érintő porcra, ez a porc bomlását, a mozgás beszűkülését, az ízület elmerevedését okozhatja.

csuklo.jpg


Mi okozhat artritiszt?
Sérülések
Köszvény
Baktériumok, gombák, vírusok által kiváltott megbetegedések
(pl. Lyme-kór, szifilisz, rubeola)
Pszoriázis

Muszáj megemlíteni a reumatoid artritiszt, ami egy súlyos autoimmun betegség, az immunrendszer az ízületek lágyrészei, kötőszövetei ellen fordulnak. Az ízületi porc, a csontok, a szalagok pusztulni kezdenek, deformálódnak.

Artrózis
Az ízület kopásának következményeként fellépő megbetegedés. Oka az esetek többségében a túlsúly okozta ízületi túlterhelés. Tünetei hasonlóak az artiritiszéhez: erős fájdalom, duzzanat az érintett területen. A leggyakrabban a gerincet, a csípő- illetve térdízületet érinti.

Reumás betegségek alatt az ízületek, inak, izmok, csontok betegségeit értjük. Tulajdonképpen a mozgásszerveket érintő problémák gyűjtőneve.
A reuma szóval először Hippokratész tanaiban találkozhatunk, jelentése folyik, áramlik. Elnevezése talán Hippokratész elméletéhez kapcsolódik, miszerint a betegségeket a testnedvek rossz áramlása, összetétele okozza.

Fotó: George Foster


A J Á N L Ó
Reumás betegségekre, ízületi fájdalomra a Crotalgin® termékcsaládot ajánljuk.

Szólj hozzá!

Címkék: porc ízület reuma sportsérülés artrózis mozgásszervi panaszok duzzanat artritisz

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr435677413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.