Bekopogtunk Dr. Househoz! - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Bekopogtunk Dr. Househoz!

2011.07.28. 15:41 egeszsegestudomany

Dr. House-t sokan szeretik, és sokan nem. Abban azonban mindenki egyetért, hogy finoman szólva is egyedi a stílusa. Jelenleg három tévécsatorna is adja a sorozatot a rajongók legnagyobb örömére. A doki és a sokat tűrő csapata számos alkalommal bonyolódnak olyan szakmai vitákkal fűszerezett találgatásokba, amikből a néző gyakran semmit sem ért. Legtöbbször igen komoly, gyógyíthatatlan betegségek neveit hallhatjuk, vagy éppen egy olyan vizsgálati módszerét, amiről talán halványan gyanítunk valamit. Ezek közül szeretnénk néhányra közérthetően magyarázatot adni.
 
Autoimmun: Olyan betegségekről van szó, amikor a szervezet saját maga ellen fordul, azaz olyan antitesteket vagy sejteket termel, amelyek a saját szöveteket támadják meg.
 
Limfóma (lymphoma): A fertőzések elleni védekezésért felelős limfociták daganatos megbetegedése.
 
Lupusz (lupus): Kezelhető, de nem gyógyítható, igen súlyos autoimmun kórkép. Ritka, nehezen diagnosztizálható, elsősorban a fiatal nőknél fordul elő. Főként az ízületet, a vesét, a bőrt, a tüdőt, a szívet és az agyat érinti.
 
 
 
Immunszupresszánsok: Immunszupresszív gyógyszerek, melyek az immunrendszer működését gátolják, mert néha erre is szükség van. Elsősorban szervátültetések, és autoimmun betegségek esetén alkalmazzák.
 
Lumbálpunkció: Gerinccsapolás. A gerincvelőt körülvevő agyvízből (likvor) vesznek le egy kis mennyiséget, amit aztán laborvizsgálatnak vetnek alá. A vizsgálati módszer segítségével tumorra, fertőzésre, vérzésre, gyulladásra tudnak következtetni.
 
Stroke: A szélütés orvosi elnevezése. Az oka valamilyen agyi vérellátási zavarra vezethető vissza. Ide tartozik az agyi infarktus és az agyvérzés is.
 
Rezisztencia: Leggyakrabban a baktériumokkal kapcsolatban halljuk ezt a kifejezést. Leegyszerűsítve annyit jelent, hogy egy baktérium képessé válik arra, hogy ellenálljon egy, egyébként hatékony antibiotikumnak.
 
És végül…ha valaki tahikardiás (tachycardia), az szapora szívverést jelent.

 

Szólj hozzá!

Címkék: napidigestif

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr623107375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.