Utolsó pillanatos karácsonyi finomságok - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Utolsó pillanatos karácsonyi finomságok

2012.12.20. 13:45 egeszsegestudomany

Az ünnepi menüt a legtöbb háziasszony már hetekkel előre gondosan megtervezi. Vannak azonban a rohanósok, az utolsó nap is dolgozósok, a főzni nem szeretők, akiknek nincs kedvük hosszasan pepecselni a konyhában. Ez a néhány ötlet nekik szól.


Alufóliában sült halfilé cukkiniágyon

Hozzávalók:
Vastagabb tengeri halfilé, a legjobb a lazac
Halakhoz való fűszerkeverék
Cukkini

Citrom
Fokhagyma
Olívaolaj
Alufólia

 

A halat dörzsöld be halakhoz való fűszerkeverékkel. Az alufólia fényes felét olajozd ki egy kicsit, tegyél rá cukkini karikákat, erre kerüljön egy kb. 20 dekás halfilé szelet, vágj apróra egy gerezd fokhagymát, szórd a tetejére, majd locsold meg néhány csepp citrommal, és pici olívaolajjal. Csomagold be, készíts annyi batyut, ahányan vagytok. 25-30 percre tedd 180-190 fokos sütőbe, tálald citromkarikával, burgonya gratinnel.

 

lazac_ernestoandrade.jpg


Burgonya gratin

2 dl tejszín
1 dl tej
5 dkg vaj + a tepsi kenéséhez
1 kg burgonya
Só, bors, szerecsendió
Fokhagyma
Sajt

Rém egyszerű, ám annál finomabb francia finomság. Köretnek, főételnek egyaránt megáll. Sajtot csak az utóbbi esetben reszeljünk a tetejére. A burgonyát vágd nagyon vékony (3-4 mm) szeletekre. Egy tepsit, hőálló tálat vajazz ki, és legyezőszerűen rakosgasd le a krumpli karikákat kívülről befelé haladva. Lehet több sorban is. Forrald össze a tejszínt, a tejjel, és a vajjal, sózd, borsozd, reszelj bele szerecsendiót ízlésednek megfelelően. Gondolj arra is, hogy a krumpli sok sót magába szív. Nyomj bele egy-két gerezd fokhagymát, öntsd a krumplira, és mehet a sütőbe. Annyi tejes, tejszínes keverék legyen rajta, ami éppen ellepi, ha kevesebb, akkor önts még hozzá egy kis tejet. Tetejére még tehetsz pár vajkockát. 170 fokon süsd másfél órát, ha nagyon barnul, takard le fóliával.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás karácsony recept

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr84974745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.