Nő a pocak, kell a vas - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Nő a pocak, kell a vas

2011.06.30. 08:25 egeszsegestudomany

A váradósság alatt a feje tetejére áll egy nő szervezete. Oda kell figyelni mit, és mennyit eszik, mik azok a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, amelyekből nagyobb mennyiségre van szüksége a 9 hónap alatt. A vaspótlás talán a legfontosabb. 

Kérdések és válaszok a vashiányos anémiáról:

 
A tudatos táplálkozás nem elég?
A megfelelően táplálkozó kismamának elvileg nem lenne szüksége külön vasbevitelre, viszont mivel a vas felszívódása igen körülményes, és a várandósság ideje alatt lényegesen többet kell a szervezetbe juttatni, így elég nehéz lenne szegény leendő anyukának a megfelelő mennyiséget természetes úton a szervezetébe juttatni. Általában tehát a terhesség alatti vérszegénység gyakorinak mondható.
 
Hogyan fussunk neki a vasnak?
Általában az orvos írja fel a 2. trimeszter közepe táján, valakinek előbb, ez az első laborlelet függvénye. Fontos, hogy csak azért mert terhes vagy, ne állj neki vasat szedni, mert úgy hallottad, hogy arra szükség van. A túl sok vas ártalmas, ezért mindenképpen várd meg, míg kezelőorvosod előírja annak szedését.
 
Miért van rá szükség?
A terhesség alatt a vértérfogat 40-50 %-kal (!) nő, emiatt a vér felhígul, a vörösvértestek és a vérfesték aránya csökken. 
A vasszükséglet így a háromszorosára is megemelkedhet, a nem megfelelő vasbevitel pedig vérszegénységhez vezet.
 
 
 
Még, aki teljesen normális vérképpel vágott neki a terhességnek, számíthat arra, hogy a hemoglobin szintje a 2. trimeszter végére normál tartomány alá esik, azaz indokolttá válik valamilyen vaskészítmény szedése.
 
Mi utalhat vashiányra?
  • Fáradtság, kimerültség érzés
  • Fejfájás, álmatlanság
  • Gyomorégés, étvágytalanság
  • Merev, törékeny körmök
  • Hajhullás
 
Mire figyelj oda?
A vasról tudni kell, hogy igazi különcként viselkedik. Nem mindegy, hogy mit eszel előtte, utána, mert csomó minden gátolja a felszívódását.  
Tehát vasbevitel előtt és után egy-két órával ne egyél, igyál: kávét, teát, tejtermékeket, tojást, gabonaféléket, búzapelyhet, rozspelyhet stb.  
Viszont ehetsz magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöt, zöldséget, mivel a C-vitamin támogatja a vas felszívódását.


Fotó: altamar

EZT AJÁNLJUK!

Ferrocomp® Forte - Könnyen felszívódó, almapektinhez kötött (szerves kötésű) vas!

A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás terhesség életmód vérszegénység hatóanyag vashiány

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr593026423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.