Jó reggelt napfény! - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Jó reggelt napfény!

2011.06.17. 08:00 egeszsegestudomany

Azzal ma már mindenki tisztában van, hogy a túlzott napozás egyértelműen káros a bőrnek. Sajnos a folyamatos kampányolás, újságcikkek ellenére sokan nem veszik komolyan a napozásra vonatkozó szabályokat, intelmeket, és hosszú órákat aszalódnak a hőségben, kockáztatva ezzel bőrük egészségét. A nyári reggelek annál jobb lehetőséget kínálnak arra, hogy kihasználjuk a napfény áldásos hatásait. Ilyenkor terápiaként alkalmazhatjuk a forró égitest sugarait, mely megtisztítja, felfrissíti lelkünket, ráadásul számos betegségre is gyógyír.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor megfeledkezhetünk bőrünk védelméről.


D-vitamint a
bőrnek!

Legegyszerűbben egy kis napozással juthatunk D-vitaminhoz. Fontos, hiszen a kalcium felszívódásához, a csontok egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen vitaminról van szó. D2- és D3-vitamint különböztetünk meg. A D3-vitamin jut napfény segítségével szervezetünkbe. Emellett pedig bizonyos élelmiszerek fogyasztásával is növelhetjük D-vitamin készletünket, ilyen a tőkehalmáj, az olajos halak, tej, máj, tojás.
Az immunrendszer erősítésében is egyre nagyobb szerepet tulajdonítanak neki, a fehérvérsejteket a kórokozók elpusztítására ösztönzi.
 
 
 
A korán kelés áldásos tud lenni ebben az időszakban. Igazi szellemi-lelki felfrissülést jelent a hajnali napfényben fürdőzni.  
 
Napi félóra reggel, vagy késő délután nem csak a rosszkedvet, a depressziót fújja el, de számos fizikai betegségre is jó hatással van. Nem csak a megfázás tüneteit csökkenti, de a magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott egy kis napfürdő, kutatások szerint ugyanis a D-vitamin befolyásolja bizonyos – vérnyomásra is ható – hormonok termelődését. Mindemellett pedig a jótékony napfény elősegíti a méregtelenítést, elűzi az álmatlanságot, általánosan javítja a közérzetet.
 

Napfénnyel a bőrbetegségek ellen

Számos bőrpanasz is javul napfény hatásárára, ilyen a pattanásos bőr, a pszoriázis, az ekcéma, vagy a pigmenthiány. Természetes napozni ilyen esetekben szigorúan a bőrgyógyász engedélyével, utasításai szerint javasolt. Már csak azért is, mert az említett betegségekre gyakran olyan gyógyszereket, készítményeket rendelnek el, amelyek fényérzékenységet okoznak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bőr szépség nyár életmód vitamin ekcéma bőrbetegség pszoriázis

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr502951384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.