Porcban jó - Mit érdemes tudni a glükózaminról? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Porcban jó - Mit érdemes tudni a glükózaminról?

2013.03.08. 14:46 egeszsegestudomany

Ízületi bántalmak, porckopás? Vagy nehezen mozogsz? Akkor lehet, hogy számodra sem ismeretlen a glükózamin.

Nem véletlenül sikeres ez -a kémiailag a szénhidrátok csoportjába tartozó - vegyület. Köszönheti ezt annak, hogy számos kutatás, felmérés bizonyította már, hogy tartós fogyasztása enyhíti a mozgásszervi betegségek tüneteit, köztük a sokszor kibírhatatlan fájdalmat.

A szervezet maga is megtermeli

Az ízületek megfelelő működéséhez folyadékra (vízre) van szükség, ez biztosítja a mechanikai gördülékenységet, a rugalmasságot, a súrlódásmentes mozgást. A porcszövetek ezért a porcsejtek mellett nagy vízmegkötő képességű sejtközötti állományból állnak. Ezeket a vegyületeket nevezzük proteoglikánoknak, ide tartozik a glükózamin is.

Beta-D-glucosamine-3D-balls.jpg

Ha a proteoglikánok mennyisége csökken a porcszövetben, az ízületek merevvé válnak, a mozgás nehezebbé válik, a porc pusztulni kezd.

Porcvédő a tenger mélyéről

A tengeri állatok, puhatestűek bővelkednek ebben a számunkra oly értékes vegyületben, különösen az új-zélandi tarajos zöldkagyló, melynek több mint 13 %-os a glükózaminoglikán tartalma.

A glükózamin fogyasztása különösen artrózisos panaszok esetén hatásos, idősebb korban a különböző mozgásszervi panaszok megelőzésére, enyhítésére.

A J Á N L Ó

Crotalgin® kapszula - Az ízületek védelmére zöldkagyló és kurkuma kivonattal.

Szólj hozzá!

Címkék: lexikon porc ízület reuma hatóanyag sportsérülés fájdalomcsillapítás artrózis gyulladáscsökkentés mozgásszervi panaszok artritisz

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr115123310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.