Tisztítókúra (nem csak) a bőrnek - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Tisztítókúra (nem csak) a bőrnek

2012.03.25. 09:21 egeszsegestudomany

 

 
A tavasz a böjt, a tisztítókúrák, a méregtelenítés időszaka.  A szervezetünk tudja a dolgát, mintha egy láthatatlan vészjelző bekapcsolna, elkezdjük kívánni a friss zöldségeket, kevesebb húsfélét fogyasztunk, testi-lelki felfrissülésre vágyunk.
 
Könnyen betartható tavaszi bőrmegújító, tisztító diétánk azoknak szól, akik nem szeretnének komolyabb önsanyargatásba kezdeni, de mégis jobban szeretnék érezni magukat.
 
Ilyenkor kora tavasszal az a mostoha, hogy még igen szegényes a gyümölcsválaszték. A narancsot, citrusokat már valószínűleg unjuk, ráadásul savtartalmuk sem kedvez egy diétának. Maradt hát alma, ami ugyan remek gyümölcs, de elég egyhangú folyamatosan azt enni.
Mi hát a megoldás? Készítsünk smoothie-t!
 
 
Egy turmixgép minden háztartásban fellelhető, vegyük hát elő, és keverjünk vitamindús gyümölcsitalt!
Friss gyümölcs híján vásároljunk fagyasztott barackot, epret vagy amit éppen megkívánunk. Szükségünk lesz (szigorúan) 100 %-os gyümölcslére is, az ananász és a narancs a leginkább megfelelő.
Egy csészényi epret egy banánnal turmixoljunk össze, és öntsük fel tetszés szerinti mennyiségű ananászlével. Majd megint keverjük meg a turmixszal. Kész is a vitamindús ital. A gyümölcsöket kedvünkre variálhatjuk, jó ötlet kipróbálni a kivit, málnát, mangót, szedret, áfonyát, lényeg, hogy a lazító része, mindig valamilyen gyümölcslé legyen.
Tipp: Tegyünk egy kis kókuszreszeléket is a gyümölcsnedűnkbe, remek rostforrás!
A smoothie-t fogyaszthatjuk tízóraira vagy uzsonnára egy-két korpás keksz kíséretében.
 
A zöldségeket párolva, alufóliában sütve (zsiradék nélkül) köretként vagy önmagában ehetjük főétkezésként. A burgonyát csak kis mennyiségben, héjában sütve, esetleg főzve együk, és csakis az ebéd részeként. A vacsora lehet valamilyen saláta vagy sovány húsféle kevés zöld körettel.
 
Mi helyett mit a tisztítókúra alatt?
  • Fehér rizs helyett barna rizst
  • Vörös húsok helyett halat, csirke-, pulykamellet, de csak kis mennyiségben
  • Vaj, margarin, zsír helyett olíva olajat, salátákhoz lenmagolajat
  • Tej, tejszín, tejföl helyett joghurtot, kefirt, sovány túrót és sajtot
  • Kávé helyett ízesítetlen gyümölcsteát, zöldteát
A fentieken túl ne fogyasszunk finomított szénhidrátot tartalmazó ételeket, fehér lisztet, fehér cukrot, és semmit, ami ezeket tartalmazza. 
A reggeli mindig valamilyen teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérféle legyen kis mennyiségben. Hozzá sovány sajtot, zöldfűszeres túrókrémet, csirke- pulykamell sonkát ehetünk.
 
 
Minden tisztító kúra része a mentális felfrissülés is
Ebben az időszakban ne nézzünk erőszakos filmeket, kerüljük azokat a szituációkat, amik gyakran felbosszantanak. Olvassunk olyan könyveket, amelyek segítenek a teljes kikapcsolódásban.
Ne emésszük magunkat a tegnapon, gondoljunk a mára, és az előttünk álló szép tavaszi időszakra. A lelki megújulást akár egy kiadós kerti munka is segítheti. De ugyanilyen jó hatású lehet a tavaszi nagytakarítás: ha a dolgok a helyén vannak, tisztaság uralkodik otthonunkban, az energiák jobban áramlanak, az egész család jobb kedvű lesz! 
 
Fotó: gameanna (1), SuatEman (2)
 

 

EZT AJÁNLJUK!
 
A tavaszi alakformálásban a FORMAX 6 is segíthet!

Szólj hozzá!

Címkék: bőr tavasz gyümölcs táplálkozás szépség életmód fogyókúra diéta méregtelenítés recept túlsúly alakformálás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr994338045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.