Száraz bőr - Télen rosszabb - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Száraz bőr - Télen rosszabb

2012.11.26. 16:20 egeszsegestudomany

Pikkelyes, korpázó hámlással, sőt, viszketéssel is járhat a bőr túlzott kiszáradása.

A bőr felszíni rétegében lévő faggyú szerepe lenne, hogy a vízvesztést megakadályozza. Ha a faggyútermelés nem megfelelő, akkor a víz könnyen elillan a mélyebb rétegekből, a bőr pedig szárazzá, rugalmatlanná válik. A hideg, fagyos levegő, a túl gyakori fürdés, tisztálkodás tovább ront a helyzeten, de a fűtési szezon beindulásával az otthoni levegő is meglehetősen szárazzá válik, ami szintén nem tesz jót a bőrnek.

Ismerős tünetek?

Fürdést, tisztálkodást követően úgy érzed, hogy szinte le akar esni a bőröd, annyira feszül.Ha nem kened be azonnal valamivel, erősen viszketni kezd. Főleg a lábszáron a bőr felszíne repedezettnek látszik, esetleg hámlik is.

 

jef harris.jpg

Hogyan javíthatsz bőröd állapotán?

- Ne vidd túlzásba a tisztálkodást. A túl sok kozmetikum, szappan, erős illatú tusfürdő tovább száríthatja bőrödet. A hosszas, túl gyakori tisztálkodás nem különben.
- Igyál sok folyadékot: ezt egyáltalán nem könnyű betartani, pedig az egészséges bőr egyik legfontosabb alappillére.
- Fűtési szezonban párologtass a lakásban. Már 3-4 ezer Ft-tól lehet párásítókat vásárolni, de nagyon jó házi módszerek is vannak a levegő nedvességtartalmának növelésére. (Pl. vízzel teli edényt a fűtőtestre teszel, mehet bele pár csepp illóolaj is.)
- A testápoláshoz a legjobb, ha valamilyen gyógyszertárban kapható készítményt használsz, olyat, ami speciálisan a száraz bőr hidratálására, utánzsírozására lett kifejlesztve, és nem utolsósorban hosszantartó hatású. Ezek a készítmények általában illatanyagmentesek, vagy egészen enyhe illatúak (a nagyon száraz bőr, általában érzékeny is.), és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek segítenek a bőrbe zárni a nedvességet.

Fotó: Jef Harris

A J Á N L Ó

Atopiderm® krém - A száraz, nagyon érzékeny bőr ápolására.

Szólj hozzá!

Címkék: bőr ekcéma viszketés pszoriázis érzékeny bőr bőrnyugtatás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr344926669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.