Egyre több 40 év alatti fordul orvoshoz derékfájással - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Egyre több 40 év alatti fordul orvoshoz derékfájással

2012.09.13. 16:47 egeszsegestudomany

A lumbágó, az isiász – köszönhetően a civilizációs ártalmaknak és az életmódbeli változásoknak – mára ugyanúgy a fiatalok „betegsége” is.

Míg 30 évvel ezelőtt lényegesen több mozgásra volt "kényszerítve" az ifjúság, addig a mai fiatalok napjuk jelentős részét mozgásszegényen töltik. Jó példa erre a számítógép és mobiltelefon használat, mely lehetővé tette, hogy a vásárlást, ügyintézést otthonunkban bonyolítsuk. A fiatalok tehát jóval nagyobb kényelemhez vannak szokva, aminek következtében váz- és izomrendszerük sem olyan erős és teherbíró.

41719zh0bmmizfr.jpg

Meglepő tény, hogy a porckorongok kopása már 20 éves korban megkezdődik.

A derékfájás sok esetben nem mozgásszervi eredetű, hanem valamilyen betegség tüneteként jelenik meg. Ilyen a vesemedence gyulladás, a hasnyálmirigy betegségei, nőgyógyászati problémák, bizonyos daganatok stb. Ezért különösen fontos, hogy nem múló panaszok esetén orvoshoz forduljunk. Jellemzően, ha a derékfájás reumatikus eredetű, akkor igénybevételre erősödik, változik a fájdalom mértéke.  
 
A fizikai passzivitás másik tényezője a sportolás hiánya. A tizenévesek nagy hányada alig vagy egyáltalán nem mozog rendszeresen. Az óvodákban, iskolákban egyáltalán nem fektetnek hangsúlyt a helyes testtartás elsajátítására, pedig a megfelelő gyakorlatokkal megelőzhetőek lennének a gerincbántalmak, hát- és derékpanaszok. 

A szülők felelőssége is sorsdöntő a kérdésben, hiszen az egészséges életmódra nevelés az ő feladatuk (lenne).



EZT AJÁNLJUK!
CROTALGIN® termékcsalád -reumatikus, izom- és ízületi fájdalmak csökkentésére

13 komment

Címkék: hát porc ízület reuma derékfájás derék izomműködés mozgásszervi panaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr34775282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonJak 2012.12.20. 13:08:50

Hát nem tudom, azért sok mindentől lehet valakinek derékfájdalma, de ez is biztos nagyban hozzájárul a kialakuláshoz. Mik lehetnek a megoldások, ha valakinek mondjuk nincs elég ideje mozogni?

egeszsegestudomany 2012.12.20. 13:25:28

@DonJak:Kedves DonJak! A derékfájás orvoslásárára sok lehetőség van. Nyilvánvalóan a megelőzésre a rendszeres mozgás a legjobb. Ha gyakran fáj a derekad, először az okokat kell felderíteni. Íme néhány ötlet: ülőmunka esetén érdemes deréktámaszt használni. A különböző izomlazító krémek is segíthetnek, hiszen nagyon gyakran a begörcsölt izomzat okoz derékfájást. Ha nincs időd sportolni, legalább időnként menj el egy gyógymasszázsra. Állómunka esetén a megfelelő cipőviseletre kell helyezni a hangsúlyt. A rossz testtartás fiatalkorban még nem, de 35-40 éves kortól már komoly panaszokat tud okozni, többek között derékfájást is.

DonJak 2013.01.02. 14:17:36

@egeszsegestudomany: Köszönöm a válaszát! Ülőmunkát végzek, ezért szokott gyaníthatóan fájni a derekam. Olvastam ún. hőterápiás övről/pántról, arról mi a véleménye?
Minden jót!

DonJak 2013.01.02. 14:18:40

@egeszsegestudomany: Ülőmunkától van, szinte biztos! A krémek mindig összekenik az ingemet, inkább azt kihagynám! Viszont láttam a tvben egy ún. hővel gyógyító nagyméretű tapasz szerűséget. Nem tudom már mi volt a neve, azt hiszem piros doboza volt! :) A hővel való gyógyítás is beválhat?
Köszönöm a választ,és boldog karácsonyt kívánok!

egeszsegestudomany 2013.01.02. 14:30:06

@DonJak: Boldog új évet kívánok, remélem javult valamicskét a dereka! Derékfájás fronton mindenkinek más válik be. Számos lehetőség közül lehet választani, a tapaszok is segítséget jelenthetnek,a cél elsősorban a görcsös izmok kilazítása. A krémek talán annyival tudnak többet, hogy hatóanyagaiknak köszönhetően a gyulladáscsökkentésben is komoly szerepük lehet.

Sophie87 2013.01.02. 14:30:17

Én mondjuk eléggé a mozgás híve vagyok, de persze azért is, mert komolyan táncolok. A helyes terttartás tényleg nagyon fontos, nekünk ezt már az első órán belénkverték. Ám hiába mozgok, és tartom magam egyenesen, mégis sikerült megfájdulnia a hátamnak pár hete, már akkor is elolvastam ezt a cikket. Nagyjából a legegyszerűbb megoldás segített, sokat utána olvastam annak is, és megértettem a miértjét. Ha úgy érzed, hogy be van állva a derekad, ergo be vannak görcsölve a gerinc mentén az izmok, akkor ki kell őket lazítani (mint minden sporttevékenység során is). Nekem két megoldás segített, az egyik a thermálfürdő+gyógymasszőr kombó, az olcsóbbik megoldás pedig a melegítős (kilazító) thermotapasz. A krémek annyira nem jöttek be, mert nem éreztem, hogy "mélyre hatottak volna". Emellett tényleg figyelj még oda, hogy milyen cipőt hordasz, de én pl. egy kényelmes talpbetéttel is beérem egyelőre...

DonJak 2013.01.11. 08:28:40

BÚÉK a szerkesztőnek, és mindenkinek! :)
A tapasz kvázi gyors(kb 10 óra) segítséget nyújtott, már nem érzem görcsösnek magam annyira,mint előtte!

Sophie: sok időm sajnos nincs a fürdőbe járáshoz... köszi a tippet! ;) Úgy is el akartam menni kicsit lazulni, ha lesz időm,legalább a kellemest a hasznossal...

maratonfuto 2013.01.11. 08:29:00

Tisztelt Blogszerző,
nagyon tetszik az oldala, gratulálok hozzá! Elkérhetném az email címét?
Volna egy ötletem, amivel több látogató találhatna rá a blog-ra.
Üdvözlettel,
Roland (elitblog2012@gmail.com)

egeszsegestudomany 2013.01.11. 08:42:20

@DonJak: Örülök, hogy jobban van kedves DonJak! Közben eszembe jutott még valami, ami jó lehet derék, nyak, hátfájás esetén. Szöges ágynak, iplikátornak, tüskés matracnak is hívják, én csupa jót hallottam róla.

Der Lilla 2013.01.17. 14:09:31

Szöges ágy? Iplikátor? Tudnál esetleg egy kis információt szolgálni ezekről a dolgokról?

DonJak 2013.01.17. 14:09:47

Egyszer próbáltam ki a szöges ágyat,de kizárt,hogy még egyszer ráfeküdjek.:)

egeszsegestudomany 2013.01.17. 14:24:37

@Der Lilla: Kedves Lilla, én magam nem próbáltam, de ismerőseim igen. Az iplikátor olyan mint egy fakírágy:) Ám ráfeküdni egyáltalán nem olyan kellemetlen, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk. Kb. pár perc után megszokható az érzés. Az akupresszúrás matrac feloldja az izomgörcsöket is, ezáltal csökkenti a nyaki-, illetve deréktáji fájdalmat. De ezen kívül többek között a vér illetve, nyirokkeringésre is pozitív hatása van.

A Kalaptalan 2013.01.27. 14:51:49

@DonJak: Jééé! Én is használtam a hőtapaszt,te melyikre gondolsz?