A ganglion - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

A ganglion

2011.06.23. 07:13 egeszsegestudomany

Nagy és felesleges riadalmat tud okozni leggyakrabban a kézfejen megjelenő jóindulatú elváltozás, a ganglion.

A ganglion megjelenése kortól, nemtől független, bárkinél előfordulhat, bár nőknél gyakoribb. Tulajdonképpen az ízületi tok, illetve az ínhüvely szövetének cisztózus duzzanatáról van szó. (Nem daganat!)
 
A kötőszövetes falú ciszta zselészerű, nyákos ízületi nedvet tartalmaz, és kézzel enyhén el is mozdítható. Időnként, erőltetésre fájdalmassá válhat a környezete.
 
Mi okozza?
 
A ganglion kialakulását többnyire megelőzi valamilyen sérülés (törés, húzódás), ízületi vagy ínhüvelygyulladás, tartós megerőltetés. Leggyakrabban a csuklóízületet érinti, de bokán, inak, ízületek felett bárhol kialakulhat.
 
 
 
 

Kezelése

Egyszerű, ambuláns beavatkozással eltávolítható, de fontos tudni, hogy kiújulhat, és ez kérdésessé teszi a műtét értelmét. Sőt, az esetek többségében kitartó kímélés és pihentetés után a ganglion magától visszahúzódik. Tehát mindenképpen érdemes először ezzel próbálkozni.
Ennek a legjobb módja, ha rögzítjük a csuklót fáslival (nem túl szorosan), és kerüljük a megerőltetést. Az ízületet gyulladáscsökkentő krémmel rendszeresen dörzsöljük be.
 
Fotó: Rune Spaans

KOBRALGIN® termékcsalád - Az egészséges ízületekért!

 

Szólj hozzá!

Címkék: ízület sportsérülés kígyóméreg mozgásszervi panaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr503007703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.