Miért hullik a hajam? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Miért hullik a hajam?

2012.10.03. 16:20 egeszsegestudomany

Biztosan te is a szívedhez kaptál már párszor, hogy mennyi hajad marad a hajmosás után a kádban vagy zuhanytálcában. Ha rövid frizurád van annyira azért nem feltűnő ez a jelenség, ha viszont hosszú a hajad, akkor nagyon látványos tud lenni. Van okod aggodalomra?


Valószínűleg semmi félnivalód nincs, gondolj arra, hogy napi 80-100 hajszál elvesztése sem számít még kórosnak, sőt ősszel és tavasszal még intenzívebb lehet a hajhullás. Ha viszont ennél már többről van szó, akkor mindenképpen meg kell találni az okot. A genetikai adottságok mellett megszámlálhatatlan azon tényezők száma, melyek hajhulláshoz vezethetnek, mi most a gyógyszerekre és a betegségekre fókuszáltunk.

hajas2.jpg

Mikor kezdj el gyanakodni?

Senki sem számolgatja hány szál haja hullik ki naponta, ha viszont az alábbiakat tapasztalod, akkor előfordulhat, hogy tényleg komolyabb a hajvesztésed a normálisnál:
- reggel a párnád tele van hajjal
- hajmosást követően is fénytelennek, erőtlennek látszik a hajad
- ha beletúrsz, az átlagosnál több marad a kezedben
- hajmosásnál, fésülködésnél a megszokott mennyiségnél lényegesen több kihullott hajszálat észlelsz

A probléma jellege
A diffúz hajhullást effluviumnak, a foltos hajhullást alopeciának nevezzük.

Az előbbi az egész fejbőr területére kiterjedő egyenletes ritkulást jelent, ez történhet egy hosszabb betegség után, vagy például a terhességet követően is gyakran előfordul. Fontos, hogy nem okoz maradandó kopaszságot, a kiváltó okok megszüntetése után általában helyreáll a haj egészséges állapota.

A foltos hajhullás ennyire már nem egyszerű, akkor beszélünk alopeciáról, ha a hajvesztés a fejbőr egy konkrét zónájára koncentrálódik. A kiváltó ok vagy probléma felderítése nehézkes, sok esetben nem is azonosítható. Kezelésében a legjobb kezdő lépés a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok felszámolása.

A leggyakoribb hajvesztést okozó állapotok:
- vérszegénység, vashiány
- nyomelemek hiánya
- belső szervi gócok, gyulladások
- terhességet követően
- pajzsmirigy-működés rendellenességek esetén
- hormonproblémák
- pszichés, szorongásos megbetegedések, stressz

Gyógyszerek, vitaminok melyek szintén hajhullást okozhatnak:
- túlzott A-vitamin fogyasztás
- fogamzásgátlók
- véralvadásgátlók
- pajzsmirigy-túlműködés kezelésére szolgáló gyógyszerek
- néhány reumaellenes szer
- kemoterápia

A hajszál életéről röviden
A hajszál élettelen sejtekből épül fel, döntően keratinból áll. Növekedése ciklikus, ami három szakaszra osztható, az anagén, a katagén és a telogén fázisra. A több évig tartó anagén fázis a sejtek osztódásáról szól, növekszik a hajszál, a pár napos katagén fázisban a sejtek osztódása megáll, a telogén pedig egy nyugalmi időszak, amikor már nem történik semmi a szőrtüszőben, ebben a pár hónapban hullik ki a hajszál. Egy szőrtüsző életünk során 20-30 hajszálat tud „felnevelni”.

Fotó: Chad Nicholson

EZT AJÁNLJUK!

A Dermipsor® Szépségvarázs tabletta hatóanyagai segítenek a hajhullás megállításában.

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szépség fej kopaszodás hajhullás fejbőr

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr414818124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.