Almával kerek - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Almával kerek

2011.08.16. 10:04 egeszsegestudomany

Mellette szólunk

Nem tartható izgalmas gyümölcsnek, mert nem is az, hiszen van belőle bőséggel, és így nem számít ínyencségnek. Pedig szeretnivaló, hiszen egy almát bármikor előkaphatsz és elmajszolhatod. Nem folyik végig a kezeden a leve, nem kell hámozni, nincsenek zavaró magok benne (csak a csutkájában, de ugye azt nem esszük meg). Érdemes megemlíteni azt is, hogy sokáig eláll, így jól fel lehet vele tankolni a kamrát. És nem utolsó sorban, viszonylag olcsó!
 
 

Almagasztro

Nem csak süteményekbe töltheted, de sós, húsos fogásokat is feldobhatsz vele. Teheted a csirke vagy kacsa belsejébe, készíthetsz almás tejszínes csirkelevest, de a párolt káposztád is különleges ízt kap tőle. Sőt, a marhapörköltet is megbolondíthatod pár szelet, meghámozott almával - nagyon szép szaftja lesz tőle a pörköltnek.  Ínyenc lurkóknak a tízórai szendvicsébe is tehetsz egy szelet almát némi tört dióval megszórva, sonkával, sajttal megágyazva neki.
 

Minden nap egy alma az orvost távol tartja!

 
- így szól az egyik angol közmondás. És milyen igaz, az alma igazi kincset ér a szervezetnek, feltéve, ha rendszeresen fogyasztjuk.
 
 

Mit jegyezz meg alma ügyben?

Ne vágd le a héját, még, ha nem is szereted igazán, ugyanis az almára különösen igaz, a „héjában van a vitamin” mondás. Ezt a színét adó fenolos vegyületeknek, antociánoknak, flavonoidoknak köszönheti, amelyek rendkívül erős antioxidánsok!
Pektin tartalmának köszönhetően remekül lazítja a székletet, tehát, ha gyakran van székrekedésed, mindenképpen szerepeljen a napi menüdben egy-két alma is. Ennek és másik rostanyagának, a cellulóznak hála, remek béltisztító tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos megemlíteni, hogy nem hashajtó hatású, hanem normalizálja a székletet, pont ezért hasmenés ellen is jó. Székrekedésre inkább nyersen, hasmenés esetén pedig jobb főzve, párolva fogyasztani.
 
Mely betegségek, egészségügyi problémák esetén javasolt rendszeresen almát fogyasztani?
 
Vastag- és végbéldaganatok, magas koleszterin szint, szív- és érrendszeri betegségek, túlsúlyosság, csontritkulás, ízületi gyulladás, köszvény.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs táplálkozás életmód vitamin antioxidáns immunerősítő flavonoidok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr753157305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.