Nem csak hasprés - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Nem csak hasprés

2011.09.28. 09:21 egeszsegestudomany

Megvettük a bérletet az edzőterembe, vagy egyszerűen csak otthon kezdünk neki egy alakformáló tornának? A felesleges kilóknak menniük kell, azonban nem árt, ha a gyakorlatsoron kívül betartjuk az edzésre vonatkozó többi aranyszabályt is. Azaz, miért van szükség bemelegítésre, levezető gyakorlatokra, és nyújtásra? A kérdés általános érvényű, a sportok többségénél kulcsfontosságú.  

Sportolás előtt MINDIG melegítsünk be. A bemelegítő gyakorlatokkal fokozódik a véráramlás, aminek következtében az izmok hőmérséklete emelkedni kezd. A bemelegedett izmok sokkal kevésbé sérülékenyek, lényegesen hajlékonyabbak. Ezzel nem csak fizikailag, de mentálisan is felkészülünk a nagyobb igénybevételre.
 
A levezetés szintén fontos szerepet kap, különösen a nagy erőfeszítést igénylő (anaerob) sportok esetében. A fokozatos lassítás segít megakadályozni, hogy szédülni kezdjünk. Mikor végzünk egy megerőltető gyakorlatsorral, a vér a közeli vénákban gyűlik össze, az izmoknak össze kell húzódniuk, ahhoz hogy a vér visszaáramolhasson a szívhez. Ha hirtelen fejezzük be az edzést, nem jut elég vér az agyba, ami szédülést okozhat. A levezetés segít abban is, hogy az izommunka során keletkező tejsav gyorsabban kiürüljön.
 

A nyújtást az edzés befejeztével végezzük. Az izmok és inak a terhelést követően kissé megrövidülnek, ezért szükségesek ezek a gyakorlatok. A nyújtás csökkentheti az edzést követő izomfájdalmakat, növeli az izmok, inak rugalmasságát, segíti az izomzat regenerálódását.
 
Tipp * Edzés előtt a lábszárat masszírozzuk át izomlazító krémmel. Ez nem csak preventív céllal alkalmazható, hanem a sportolás közben bekövetkező húzódás vagy görcs esetén is remekül beválik.
 
Érdekes * Az izomgörcs tudományos neve <kurziv>Crampus</>. És igen, a latin kifejezés egyben ördögöt is jelent.

 

Fotó: William Cho

Az edzéshez a Kovitox® termékcsaládotajánljuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mozgás alakformálás sportsérülés izomműködés

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr543262018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.