Gyúrjunk rá a karácsonyra! – Felkészítő étrend az ünnepekre - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Gyúrjunk rá a karácsonyra! – Felkészítő étrend az ünnepekre

2011.12.03. 18:44 egeszsegestudomany

 

Ha karácsony előtt néhány héttel formába hozod magad, sokkal kisebb az esély az ünnepek alatt felcsúszó plusz kilókra.

Az emberek nagy része egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy karácsonykor mit és mennyit eszik, és ez így is van rendjén. Legalább az ünnepek alatt adjuk át magunkat az élvezeteknek, együk azt, amit szeretünk, ami jólesik. Ha erre ügyesen rákészülünk, akkor nem is lesz belőle zsírpárna. Sokkal könnyebb megelőzni a plusz kilókat, mint aztán leadni.
Látni fogod, hogy nem egy fogyókúrás étrendet állítottunk össze. Nem is volt cél, hiszen balgaság az ünnep előtt fogyókúrázni, a sanyargatott szervezetet csak hirtelen leterhelnéd a karácsonyi nagy lakomákkal. Ehelyett inkább az anyagcserédre és az energiáidra összpontosítottunk. Az év végi hajtásban szükséged is lesz rá!

Egyél naponta 6-szor, de keveset! A kevésen van a hangsúly!
Tehát: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora.
A rendszeres, többszöri étkezés normalizálja az agyagcserédet, és mivel folyamatos az utánpótlás, így a szervezet nem raktároz. A reggeli legyen rostokban gazdag, próbálj barátkozni a zabpehellyel, teljes kiőrlésű kenyerekkel. A felvágottakat, szalámikat felejtsd el egy időre, helyette túrókrémek, sok zöldség, főtt tojás kerüljön a szendvicsre. Egy kis jó minőségű szeletelt sovány sonka persze még belefér. A tízórai legyen gyümölcs vagy egy joghurt. Uzsonnának sovány sajt zöldséggel vagy egy fél rozskifli csak úgy magában, lényeg, hogy valami könnyű.


Ebéd és vacsora
Fontos: 7-ig bezárólag vacsorázzunk meg. És a vacsora mindig legyen kevesebb, és könnyebb, mint az ebéd. Mit lehet és mit nem? Vacsorára már ne együnk tésztát, krumplit, rizst, kenyeret, hüvelyeseket. Ehetünk viszont zöldségleveseket (krémleveseket is), karfiolt, brokkolit, kelkáposztát párolva, csőben sütve, párolt zöldségeket, halat alufóliában sütve, párolva, sovány húst grillezve, főzve vagy olívaolajon megpirítva friss salátával. Az ebéd annyiban változik, hogy a levest követheti könnyű második fogás (pl. zöldbableves, tonhalsaláta), illetve fogyasztható főtt krumpli és rizs köretként, de csak kis mennyiségben, valamint a húsmentes olasz tészták is megengedettek (paradicsomos, olajos fokhagymás, frutti di mare), de csak durum tésztából. Ha lehet, mindhárom főétkezést kísérje valamilyen friss gyümölcs, vagy zöldség.

Édes élet mellőzve! Ha már bármit odaadnánk egy kis édességért, akkor igyunk meg egy kis pohár mézes tejet, vagy ropogtassunk uzsonnára diákcsemegét, aszalt gyümölcsöt.

Ez az étrend segítségedre lehet abban, hogy könnyebben, energikusabban vágj neki az ünnepeknek. Amolyan minimum, amit megtehetsz, és hidd el, nem fogod megbánni!

A J Á N L Ó

Újévi fogadalmad, hogy lefogysz pár kilót? Ebben segítségedre lehet a Formax 6!

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás szépség tél életmód fogyókúra diéta túlsúly alakformálás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr433434665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.