A napozás árnyékos oldala - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

A napozás árnyékos oldala

2012.06.01. 14:08 egeszsegestudomany

Napallergia, fényérzékenység. Korunk betegsége lett ez is? Mindenesetre egyre többen látogatják a bőrgyógyászatot azok, akiknek kiütések jelennek meg a bőrén már egy kevés napfürdőtől is.

A klasszikus fénykiütés a napallergia legenyhébb, leggyakoribb formája. Legjellemzőbb tünete a csalánkiütés, amely a napozást követően egy-két órán belül eltűnik. A kiütések gyakran a mellkas területén jelennek meg, illetve azokon az érzékenyebb területeken, amelyeket erősebben ért a napfény.

Fényérzékenységet kémiai anyagok is okozhatnak, legtöbbször gyógyszerek válthatják ki. Sokszor el is felejtjük a gondtalan nyaralás, vagy lazítós hétvége alatt, hogy olyan gyógyszert szedünk, amivel nem lehetne napra menni, de az is lehet, hogy egyszerűen csak nem vagyunk tisztában vele.

Ha új készítményt ír fel az orvos, mindenképpen informálódjunk, hogy nem okoz-e fényérzékenységet.

 

258014588_03d07c547a_mandolin davis.jpg

 

A leggyakrabban az alábbi gyógyszerek szedésével kell vigyáznunk: antibiotikumok, antidepresszánsok, szorongáscsökkentő gyógyszerek, szteroidos krémek, gombaellenes szerek, kemoterápiás szerek, szívgyógyszerek, vércukorcsökkentő készítmények, vízhajtók.

A gyógyszerek okozta fényérzékenységre utalhat a hirtelen bőrreakció, bőrpír, és közvetett módon egy csúnyább csalánkiütés is.

Szintén idesorolható a testpermetek, dezodorok, parfümök allergizáló tulajdonsága is. Főként az ilyen erős illatanyagokat tartalmazó kozmetikumok váltanak ki bőrreakciót, ha napfénnyel érintkeznek (foltos pigmentáció). Sőt, az sem ritka, hogy a naptej, napolaj vált ki allergiát. Éppen ezért, napozás előtt soha ne használjunk ilyen készítményeket, és válasszunk jó minőségű, antiallergén, bőrgyógyászatilag tesztelt napvédőt. (Érdeklődjünk a patikában.)

Orvosi értelemben akkor beszélünk napallergiáról (polimorf dermatózis), ha nincs, vagy ismeretlen a közvetett kiváltó oka a bőrreakció megjelenésének. A tünetek ez esetben általában sokfélék, tovább tartanak, az egész testre kiterjedhetnek és olyan helyeken is megjelennek, ahol nem érte nap a bőrt. A bőr hólyagossá, foltossá, vörössé válhat, ödémás lehet, mintha leégett volna. Előfordul azonban, hogy a bőrérzékenység csökken, ha továbbra is éri napfény a bőrt. A polimorf dermatózis azonban csak megfelelő óvintézkedésekkel kezelhető: jól fedő ruházat, a napfény teLinkljes kerülése, erős fényvédők használata, fényérzékenységet erősítő gyógyszerek, élelmiszerek kerülése.

Az ilyen típusú fényérzékenység esetén lézeres, illetve IPL kezelés sem ajánlott.

A viszketéssel, bőrirritációval, kiütésekkel járó napallergia, fénykiütés jól enyhíthető hideg borogatással, körömvirágos krémmel, egyéb hűsítő, nyugtató készítményekkel. Természetesen, ha nem javul néhány napon belül, orvoshoz kell fordulni.

Fotó: Mandolin Davis

A J Á N L Ó

Az ANTIVAKARIN® krém nem csak a csípések ellen hatásos, de segít enyhíteni a napallergia tüneteit is. Az útipatika nélkülözhetetlen tagja!

Szólj hozzá!

Címkék: bőr nyár allergia bőrbetegség csalánkiütés viszketés érzékeny bőr bőrnyugtatás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr964559351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.