A fájdalom a fejben dől el? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

A fájdalom a fejben dől el?

2013.09.04. 06:55 egeszsegestudomany

A fájdalommal már születésünkkor megismerkedünk. Aztán kisebb-nagyobb megszakításokkal, de végigkíséri az életünket. Beszélhetünk éles, tompa, hirtelen fellépő, lüktető, sugárzó, sőt alattomos fájdalomról is. Rengeteg szóval leírható a milyensége, erőssége, de még színekkel is tipizálják.

A nőt érő legnagyobb, ám legszebb fájdalom

Abban a legtöbb ember – legyen az férfi vagy nő – egyetért, hogy a szülés jár a legerősebb fájdalommal. Az ösztönök, a hormonok, az agy mégis úgy rendezi a dolgot, hogy ennek ellenére egy anya akár többször is vállalja élete során ezt a megpróbáltatást. Érdekes, hogy már az eseményt követő néhány napban elkezdenek halványulni az emlékek, kiesnek a rossz pillanatok, és szép lassan megszépülnek, vagy legalábbis megenyhülnek a fizikai szempontból legborzasztóbb percek, órák is.

Nincs rosszabb, mint…

Ha megkérdeznénk száz embert, hogy milyen fájdalmat tart a legkibírhatatlanabbnak, valószínűleg a fogfájás győzne, és bizonyára a migrén, fejgörcs is előkelő helyen végezne. Az ilyen típusú kínok azért olyan borzalmasak, mert kitartóan ostromolják az embert, hol lüktetve tombolnak, hol pedig vastag függönyként nehezednek az emberre. Az érzés annyira intenzív lehet, hogy egyéb tünetek is kísérhetik: hányinger, orrfolyás, könnyezés, légszomj, vagy például izommerevség, ami akár még napokig kínozhatja az „áldozatot”.

14421444u14z31k_mbartosch.jpg

Hogyan tűrd a fájdalmat? Trükkök és technikák, ha nincs a közelben orvos vagy fájdalomcsillapító

Add ki magadból! Tűrhetsz csendben is, de az elfojtás még intenzívebbé teheti kínjaidat. Nyugodtan nyavalyogj, jajgass, ha van kinek, sőt, ha nincs az sem baj. Lényeg, hogy ne akard túlzásba vinni az önuralom gyakorlását.

Vonatkoztass el! Gondolj valami szépre, egy gyönyörű virágcsokorra, egy egzotikus helyre, egy szép emlékre. Próbálj csak erre a képre koncentrálni. A fájdalmat nem csökkenti, de segít elviselni. Ez a technika akkor jöhet jól, ha már karnyújtásnyira vagy a megváltástól, például már épp csak egy órácskát kell kibírnod a rendelő várójában.

Foglald el magad! Tegyél be egy jó filmet, mosd le az autót, barkácsolj, vasald ki a ruhákat, takaríts, mosogass, lényeg, hogy találj valamit, ami leköti, eltereli a figyelmedet.

És a klasszikus megoldás: aludjál. Ha el tudsz aludni, akkor nyert ügyed van. A mély, pihentető alvás remek fájdalomcsillapító

Fotó: m_bartosch

A J Á N L Ó

KOVITOX®krém - Hatékony izomlazító sportoláshoz, bemelegítéshez, húzódásokra, izomgörcs oldására.

Szólj hozzá!

Címkék: alternatív fájdalomcsillapítás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr535494485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.