Űzd el a fejfájásod! 1. rész – Népi gyógymódok - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Űzd el a fejfájásod! 1. rész – Népi gyógymódok

2011.07.23. 10:06 egeszsegestudomany

Lehet enyhe, tompa, éles, lüktető, jelentkezhet tarkótájon, halántékon, homloki részen, fejtetőn. Kezdődhet alattomosan, lassan-lassan erősödve, de hirtelen, hasító fájdalomként is megjelenhet.

 
A fejfájásnak legtöbbször pszichés gyökerei vannak. A feszültség, a stressz, az alváshiány, a kimerültség, a túlhajtott életvitel egyaránt okozhatnak fájdalmat, főként akkor, ha ehhez valamilyen káros szenvedély is társul, pl. dohányzás, túlzott kávéfogyasztás vagy alkohol.
 
Sokszor valamilyen betegség miatt kezdjük el a halántékunkat masszírozni. A vírusfertőzéseknek például az egyik leggyakoribb tünete a fejfájás. Az influenza mellett azonban számos más betegség esetén is számíthatunk rá. Ilyenek például:
A magas vérnyomás
A vese- és májbetegségek
A szív- és érrendszeri betegségek
A szemproblémák
Az orr- és orrmelléküreg betegségei
A fülbetegségek
A koponyaüregi vérzések, daganatok, keringési zavarok, gyulladások
A fejsérülések
 
Ne feledkezzünk meg a külső hatásokról, a szmogról, a túl erős napfényről (napszúrás), vagy a mostanában igen jellemző hirtelen időjárás változásokról, frontokról sem. A túl erős szagok, a huzat, a neonfény is ebbe a kategóriába sorolhatók.
 
Különböző hiányállapotok is okozhatnak fejfájást, ilyen például a vashiány, különböző vitaminok hiánya, vagy a túl alacsony folyadékbevitel.
 
 
 

Ha a fejfájásunk nem túl erős, és jól azonosítható oka van, érdemes megpróbálkozni egy-két régi, jól bevált népi gyógymóddal, recepttel.

 
Borogatás
A fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül ez a legismertebb, és legnépszerűbb módja a fejfájás enyhítésének. Egy tiszta textíliába jégdarabokat csavarunk, vagy egyszerűen csak bevizezzük, és a homlokra tesszük. Migrén, másnaposság, stressz, kimerültség okozta fejfájás esetén hatásos, viszont megfázás, nátha okozta fejfájáskor ne alkalmazzuk.
 
Hideg karfürdő
10-30 másodpercig lógassuk karjainkat felkar középig 15 fokos vízbe. A vízfürdő elkészítésére a mosdókagylót használhatjuk. Élénkítő hatású, kitisztítja a fejet, javítja a vérkeringést.
 
Gyógytea
Ha gyakran fáj a fejünk, gyógyteát is készíthetünk magunknak gyömbér, komló, kamilla, citromfű, menta, és rozmaring keverékéből. Egy teáskanál gyógyfüvet egy csésze forró vízzel leöntünk, és 5 percig állni hagyjuk. Napi 1-2 csészénél többet ne igyunk.
 
Zöldségek és gyümölcsök
Citrom: egyszerű, könnyen megvalósítható házi praktika. Főként halántéktáji fejfájás esetén hatásos. Mindössze annyit kell tenni, hogy a halántékot friss citrom héjával bedörzsöljük. Ekcémásoknak és másfél évnél fiatalabb gyereknek ez a módszer azonban nem ajánlott.
Hagymapakolás: Egy nagy hagymát finomra aprítunk, laza szövésű textíliába csavarjuk, a pakolást 20 percre a nyakra tesszük. Ezt követően tekerjünk a nyakunkra egy meleg sálat.
 

Fotó: Esther Simpson

Szólj hozzá!

Címkék: fájdalomcsillapítás természetes gyógymódok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr273090763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.