Vigyázz, csíp! 1. rész – Legjobb védekezés a támadás? - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Vigyázz, csíp! 1. rész – Legjobb védekezés a támadás?

2011.08.03. 18:06 egeszsegestudomany

Nyáron bizony gyakran előfordul, hogy estére gyanús csípések tarkítják a lábszárunkat, karunkat. A soklábúak egy része veszélyérzet esetén mar belénk, míg másik fele egyszerűen csak azért, mert éhes. Első körben a nagy védekezőkkel foglalkozunk.

DARÁZS: Emberre csak akkor támad, ha fenyegetve érzi magát. A méhhel ellentétben viszont nem szakad be a fullánkja szúráskor, tehát több csípésre is képes. Mérgének toxintartalma attól függ, mit evett a darázs, tehát nem mindegy milyen fajtával van dolgunk. A darázscsípésre egy-két órás fájdalom, majd erős viszketés jellemző. Van, akinél allergiás reakciót vált ki, ami akár halálos kimenetelű is lehet (anafilaxiás sokk). Hasonló a helyzet a méhhel, és a lódarázzsal is. Ha a szájüregben szúrnak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Méhcsípés esetén mindig távolítsuk el a fullánkot.  
 
HANGYÁK: Az egyik nagy tévhit, hogy csak a vöröshangya csíp. Márpedig a sima „kis fekete” ugyanúgy védekezik, ha veszélyeztetve érzi magát. A viszketést az apró teremtény által kibocsátott hangyasav okozza, ami szódabikarbónás lemosással egész jól semlegesíthető.  
 
PÓK: Nyáron igen gyakori, hogy egy pókkal kerülünk összetűzésbe. Csípésűk változatos lehet, a pók fajtájától függően. Sajnos Magyarországon is élnek olyan pókok, amelyek akár hetekig tartó panaszokat is okozhatnak, úgy, mint gyulladás, fájdalom, végtagzsibbadás, hosszas viszketés. Persze a legtöbb hazai pókfajta csípése ennél lényegesen ártalmatlanabb tüneteket okoz, mégis érdemes odafigyelni, és gyanús jelek esetén orvoshoz fordulni.
 
 

Házi praktikák csípések ellen:

Mindenféle csípésre: jégkocka, kalcium pezsgőtabletta (enyhíti a kellemetlen tüneteket)

Darázs, méh csípésre: ecetes-vizes borogatás, petrezselymes, citromleves bedörzsölés, vöröshagyma.

Pókcsípésre: paradicsom

PRÓBÁLD KI!

ANTIVAKARIN® krém - Nem csak szúnyogcsípésre!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: bőr tavasz nyár allergia méh csípés csalánkiütés viszketés bőrnyugtatás

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr403123292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.