A teniszkönyök - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

A teniszkönyök

2013.06.13. 14:12 egeszsegestudomany

Ez a szokatlan elnevezésű mozgásszervi probléma természetesen nem csak teniszezőknek okozhat fejfájást, pontosabban inkább könyökfájást. A gyulladást az alkar izmainak egyirányú, ismétlődő igénybevétele, túlterhelése váltja ki, ami aztán a könyöktájékon végződő fájdalommal jár.

A kerti, házimunka, más sporttevékenység ugyanúgy lehet oka a teniszkönyöknek.

Az elsődleges megoldás itt is a pihentetésben rejlik, orvoshoz akkor kell fordulni, ha a fájdalom néhány nap múltán sem csökken vagy fokozódik. Jegelni lehet, illetve helyileg alkalmazandó gyulladáscsökkentő krémekkel jelentős javulás érhető el.

Az esetek több mint a felében azonban tényleg sportsérülésről van szó, ennek megfelelően beszélhetünk fonák és tenyeres teniszkönyökről.

Hiszen az egyoldalú mozgás nem mindegy, hogy milyen izmokat érint. Fonák sérülés esetén az alkar külső része az érintett, a tenyeres sérülés a belső részen okoz fájdalmat.

Fonák ütés esetén a csukló hátrafelé hajlik, ebből adódóan sérülhetnek meg az alkar külső felén futó izmok, és gyulladhat be a könyök ízület. A fonák teniszkönyökre a rossz ütési technika is nagyban hajlamosít, de kialakulásában szerepet játszhat a gyenge izomzat is.

Tenyeres ütéskor pont az ellenkezője történik: ilyenkor a kézfej nagy erővel a tenyér irányába hajlik. A fájdalom az alkar belső oldalán jelentkezik a könyöktől egészen a csuklóig. A teniszben jól ismert csavart labdák, a nehéz ütő, de a mostanában oly divatos golf is okozhat ilyen irányú sérülést (éppen ezért golfkönyöknek is hívják).

caroline wozniacki_richard thorp.jpg

Hogyan szabadulhatsz meg a fájdalomtól? A teniszkönyök kezelése:

Orvoshoz fordulhatsz, fájdalomcsillapítót írnak fel, esetleg injekciót kapsz, sínbe teheti.

Termálfürdőbe mehetsz, a gyógyvíz jótékony hatású az ilyen eredetű reumatikus fájdalmakra.

Kitartóan pihenteted, helyileg alkalmazható, természetes hatóanyagú készítményekkel kezelheted. Felkötheted, így könnyebben nyugalomban tarthatod.

Lézerkezelés: hátránya, hogy nem minden esetben lehet vele javulást elérni.

Gyógytorna, fizioterápia. A jól elsajátított tornáztatást otthon is végezheted, a hangsúly a megfelelő nyújtó gyakorlatokon van.

Fotó: Richard Thorp

A J Á N L Ó

Sportsérülésekre, teniszkönyökre a KOBRALGIN® termékcsalád a megfelelő választás!

Szólj hozzá!

Címkék: ízület sportsérülés izomműködés mozgásszervi panaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr765359037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.