A vas csodája - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

A vas csodája

2012.03.12. 09:26 egeszsegestudomany

 

A vas nélkülözhetetlen a hemoglobinok munkájához és az izomsejtek működéséhez. A hemoglobin a vörösvértestek alkotórésze, az oxigént szállítja szerteszét a szervezetben.

Vas recycling
A csodálatos az, hogy ha a vörösvértestek elpusztulnak a vas nem vész kárba, hanem visszakerül a csontvelőbe, ahol új vörösvértestek termelésében vállal aktív szerepet.

Miért kell mégis pótolni?
Mert napról napra egy egészen kis mennyiség mégiscsak odalesz, a sok kicsi pedig sokra megy. Ezért szükséges vasban gazdag élelmiszereket fogyasztani. De milyet?

Hem vas, nem hem vas
Erről igazából annyit érdemes tudni, hogy van az úgynevezett hem-kötés. Ez különbözteti meg a vas két formáját. És nem nehéz kitalálni, hogy a hem vassal járunk jobban, mert lényegesen jobban felszívódik. Hem vasat viszont csak állati eredetű élelmiszerekben találunk: vörös húsban, májban, halban, belsőségekben.

Nem hem vasat inkább a zöldségek tartalmaznak, például a spenót, a különböző magvak, a gyümölcsök, a lencse, a borsó, vagy a bab. Érdekes, hogy a nem hem vas rossz felszívódási arányán is képes javítani a hem vas, ezért is érdemes a sok zöldséget némi hússal turbózni, hacsak nem vegetáriánus az illető. Apropó vegetáriánus…Nekik fokozottan oda kell figyelni a megfelelő vaspótlásra, pontosan az előbbi okok miatt, miszerint a spenótból kevésbé szívódik fel a vas, mint egy jó steakből. Persze azért mindent mértékkel.

A J Á N L Ó
Ferrocomp® Forte tabletta - A minőségi vaspótlás!

A termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás terhesség életmód vashiány

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr654311236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.