Achillesi traumák - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Achillesi traumák

2012.04.18. 14:54 egeszsegestudomany

Az Achilles-ín érzékeny pont a sportolók számára, begyullad, megsérül, sőt, el is szakadhat.

Gyulladása a leggyakoribb probléma, amit legtöbbször a megerőltetés eredményez. Az Achilles-ín a vádli izomzatát köti össze a sarokcsonttal, ha az ín túlzottan megfeszül, fájdalom jelentkezik, ami kiterjed az ín környékére is, a sarokcsontra, az inat körülvevő nyálkatömlőre. A sarok vörössé, fájdalmassá válik, mozgásra a fájdalom fokozódik.

Ha az Achilles-ín és környéke tartós megterhelésnek van kitéve, gyulladása nincs kikezelve, krónikussá válhat a probléma, ami az ín rugalmasságának elvesztéséhez vezethet, és további szövődményekre hajlamosít. (pl. szakadás)

A túlzott megterhelés mellett ortopédiai elváltozások, a nem megfelelő cipőviselet, valamint bizonyos betegségek (pl. köszvény) következménye is lehet Achilles-ín gyulladás.

Mint a legtöbb mozgásszervi panasz esetén, itt is a láb nyugalomba helyezése az elsődleges tennivaló. A lábat általában sínbe helyezik, vagy rögzítőkötést kap.

Amit otthon tehetünk

Jó hatású lehet a langyos vizes borogatás, és a folyamatos pihentetés, lehetőleg mindenféle mozgás, megerőltetés mellőzése. Enyhe masszírozással, nyújtással csökkenthető a fájdalom. Ha a terület megduzzad, a fájdalom fokozódik, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Az orvos súlyosabb esetben gyulladáscsökkentő injekciót ad, vagy krémet javasol.

Nyáktömlő gyulladás

Külön említést kell tenni az Achilles-ín és a sarok bőre közt elhelyezkedő, illetve az ín és a sarokcsont között található tömlő gyulladásáról. Az Achilles-ín burzitisz (bursa=nyáktömlő) nem is sportolóknál, sokkal inkább a hölgyeknél gyakori. A sarok folyamatosan ki van téve a csinos, ám legtöbb esetben ortopédiailag nem megfelelő cipők nyomásának, és ha ez a nyomás tartósan fennáll, és irritálja a sarokrészt, az a nyáktömlő gyulladását válthatja ki.

A sarokrész ilyenkor vörössé, forróvá válik, megdagad. Amit tehetünk: mindig kényelmes cipőt válasszunk, a szépségért nem feltétlenül kell szenvedni.

M í t o s z o k é s l e g e n d á k

A legvastagabb és egyben legerősebb ín a trójai mondakör híres alakjáról, Akhilleuszról kapta a nevét. A félisten Akhilleuszt anyja a sarkánál fogva a Styx folyóba merítette, aminek köszönhetően a fiú sebezhetetlenné vált, egyetlen testrészét kivéve, a sarkát. A legendás történetnek több befejezése is létezik, a legismertebb ezek közül, hogy egy, a sarkába fúródó mérgezett nyíl okozta Akhilleusz halálát.

A J Á N L Ó

RHEUDOL® FORTE krém – Csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat   a méhméreg varázserejével!

Szólj hozzá!

Címkék: láb sarok sportsérülés fájdalomcsillapítás gyulladáscsökkentés mozgásszervi panaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr644459008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.