Ínhüvelygyulladás - Egészség és tudomány

HTML

Egészség és tudomány

Egészség, betegség, hatóanyagok, gyógynövények, természetes gyógymódok, receptek, érdekességek az orvostudomány világából.

Ínhüvelygyulladás

2012.05.09. 10:11 egeszsegestudomany

Emlékszel? Régen még mindent kézzel írtunk, szorgalmasan jegyzeteltünk, hogy aztán újra és újra átírva szép, jól áttekinthető tételekből tanulhassunk. Ennek köszönhetően, vizsgaidőszakban, érettségi előtt gyakori volt a befáslizott kezek látványa. A helyzet azóta annyiban változott, hogy az ínhüvelygyulladást most már nem az okozza, ha huzamosabb ideig tollat ragadunk, hanem az egér-, illetve klaviatúra használat.

És vannak olyan munkakörök, foglalkozások is, például a fodrászoké, zenészeké, számítógépes szakembereké, futószalag mellett dolgozóké, akiknek fokozottabban ki van téve a keze a megterhelésnek. Sportolóknál szintén gyakori az ínhüvelygyulladás.

Az inakat egy síkos, csőszerű hártya veszi körül, ez biztosítja a súrlódásmentes mozgást. Sérülés, megerőltetés, sokszor ismétlődő, egyoldalú igénybevétel esetén ez a hártya megduzzad, megvastagszik és fájdalmat, gyulladást okoz az alkarban, a csuklóban.

Az ínhüvelygyulladás legtöbbször, gyorsan múló, ártalmatlan betegség. De mivel szövődményekkel járhat, érdemes komolyan venni a tüneteket, és türelemmel kikezelni.

 

 

Ínhüvelygyulladás esetén...

  • Ha tehetjük, függesszük fel a kiváltó okot.

  • Pihentessük a kezünket, tegyük sínbe, vagy rögzítsük nem túl szorosan fáslival.

  • Nagyon hatásos gyógynövény az árnika: naponta egy-két alkalommal kenjük be a csuklót, az alkart árnika tartalmú kenőccsel.

  • Hideg vizes borogatással is próbálkozhatunk, de jegelni nem szabad!

A fájdalomnak pár napon belül enyhülnie kell, ha nem javul vagy rosszabb lesz, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert akkor fennáll a veszélye a gennyesedésnek, további komplikációknak, ami pedig orvosi beavatkozást igényel. Ez esetben szóba jöhetnek a nem szteroidos gyulladáscsökkentő készítmények alkalmazása, a fizikoterápia, súlyosabb esetben a célzottan adott szteroidos injekciók, de akár műtét is javasolt lehet, amelynek során eltávolítják az ínhüvely megvastagodott szöveteit, ezzel megszüntetve a beszűkült állapotot.

RSI-szindróma

Az RSI-szindróma esetében már többről van szó egy gyulladásnál. Egy olyan tünetegyüttes, melynek része az ínhüvelygyulladás krónikussá válása, a zsibbadás, nyaki és gerincpanaszok, izomgörcsök, a kéz, a kar erőtlenné válása. Az RSI mozaikszó, mely lefordítva ismétlődő megterhelés okozta sérülések - et jelent. Az RSI esetében az egyetlen hatékony gyógymód, ha megszüntetik a kiváltó okot. Azonban ez legtöbbször az adott személy megélhetését jelenti, ezért az RSI komoly gondot okoz a munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt.

A számítógépes munkakörben dolgozók esetében gyakori (hosszas gépelés, retusálás, adatrögzítés) betegség. A munkahely „kényelmesebbé” tételével azonban sokat lehetne javítani a helyzeten: például rendszeres, minimum 10 perces szünetek beiktatásával, ergonomikus egérpadok, klaviatúrák használatával.

Fotó: drCraig

A J Á N L Ó

KOBRALGIN® krém - Izomfájdalmakra, ideggyulladásra, ínhüvelygyulladásra. Már több mint 20 éve bizonyít!

A termék gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény.
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szólj hozzá!

Címkék: ízület sportsérülés fájdalomcsillapítás gyulladáscsökkentés kígyóméreg mozgásszervi panaszok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegestudomany.blog.hu/api/trackback/id/tr584497891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.